Final project

 

Voor mijn eindwerk zal ik gedurende mijn periode dat ik verblijf in Italië, Salerno, een conceptuele reeks maken van hoe ik me daar voel. Via deze weg kunnen jullie foto's bekijken van mijn proces, mijn belevenissen, mijn locationscouts enzoverder. Je wordt via deze weg helemaal meegenomen in het verhaal naar het ontstaan van mijn final project.

 

Update persoonlijke benadering zelfportretten.

Een update van mijn persoonlijke benadering, een zijstraat naar de weg van mijn eindwerk.

Oneindig veel inspiratiebronnen en toch zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik staarde me dood op diptiek en vergat even dat een diptiek eigelijk iets is wat spontaan kan ontstaan. Een puzzel die je gaande weg bij elkaar kan leggen. 

Op 20/02 nam ik contact op met mijn docenten fotografie om aan de alarmbel te trekken. Nu ja, ik ben nogal dramatisch aangelegd en een 'alarmbel' was nog niet echt nodig daar er nog tijd is voor mijn proces. Maar ik wil dat mijn eindwerk iets groeiend kan zijn en dat ik niet moet zeggen 'dit beeld kan eventueel in mijn reeks'. Ik wil geen opvullers, ik wil beelden waarvan ik zeg 'dit ben ik, dit voelde ik, dit was ik'. En ik zit uiteindelijk maar tot eind april hier in Italië dus er is wel werk aan de winkel.

Maar ik zat vast en kreeg op raad van mijn docente Els Fieuw een paper in de handen om te lezen en eventueel daar inspiratie in te zoeken. Een paper over Sherman en Orlan. Ik had eerder Shermans werk al bekeken en het triggerde me wel maar toen mijn docenten me attent maakte op haar werk moet ik toegeven dat ik meteen zei dat ik geen fan was. Haar beelden zijn in scène gezet en dat is net wat ik niet wil. Ik wil me niet verkleden en doen alsof ik iemand anders ben. Maar door de paper werd de benadering van Cindy Sherman plots in een ander daglicht gesteld. Zo las ik dat Cindy Sherman vertrekt vanuit de dominante vorm van de realiteit; niet zozeer vanuit het 'werkelijke', wel vanuit het beeld van die realiteit, een beeld dat ze transformeert in het make-believe of doen alsof. En deze theorie zette me aan het denken.

Plots kwam ik op het idee om iets te proberen richting een dagboek. Eerder haalde ik al aan dat ik wil laten zien aan mensen hoe mijn ervaring in Zuid-Italië was en een surrealistisch dagboek lijkt me een interessante invalshoek. 

Lees meer »

Persoonlijke benadering zelfportretten

In mijn vorige module maakte ik een diptiek. Deze fotoreeks is heel plots ontstaan en bleek écht te werken.

In november koos ik ervoor om nogmaals voor Concept te kiezen in mijn fotomodule. Uiteindelijk is dit wat ik wil doen met mijn fotografie en extra triggers en opnieuw nadenken over opdrachten die ik misschien al eens gemaakt heb lijkt me interessant. Omdat je niet wil afkomen met kopies van het vorige werk. Al mijn werk was zeer "herkenbaar", zeer "Hélène", buiten ééntje. Namelijk de diptiek-opdracht. Deze is nochtans zeer plots en toevallig ontstaan. De dag voor ik deze reeks op de wereld bracht maakte ik een stevige val van een roltrap in Antwerpen. Het moment van de val liet me stilstaan bij bewegingen, die onnatuurlijk lijken maar natuurlijk zijn. 

Dit is iets waar ik zeker verder op wil werken. Ik maakte de zelfportretten zonder een zichtbaar gezicht. Zonder een houvast dat het persé ik was. Men kon een eigen verhaal breien aan de reeks, maar tevens ook helemaal meegeslorpt worden in het verhaal dat ik wou brengen. Moeilijk te herhalen? Zeker en vast. Ik moet op zoek gaan naar foto's die bij elkaar passen, met elkaar in dialoog gaan, die niet constant hetzelfde afbeelden en toch een reeks vormen. 

Na het schrijven van dit blogbericht krijg ik toch even een kriebel. Is dit allemaal mogelijk om te herhalen? Ik ga heel veel tijd moeten steken in proberen, opnieuw proberen en verwijderen en opnieuw beginnen. Het wordt een lang proces, dat plotseling niet zo 'vanzelf' kan komen. 

Ik zal veel werk hebben om dit tot een goed einde te brengen, maar daar draait een 'eindWERK' tenslotte rond, toch? Het einde goed afsluiten en er je werk van maken. Laten zien wat je kan, wat je gedachten kunnen vormen en wat je fotografisch naar voor kan brengen. Het wordt een heel moeilijk proces en ik hoop dat ik kan slagen in deze opdracht. 

 

Let the game begin.

 

PS: dit is de diptiek waar ik het over had. Het origineel is geprint op kalkpapier en gepresenteerd op een lichtbak. Dit tweeluik is een fotografische weergaven van een migraine-aanval. Je staat alleen, schuin in een rechte wereld. Om je heen is je vertrouwde omgeving, maar al wat je ziet is licht en zwarte vlakken. Ik koos voor kalkpapier en een lichtbak omdat als ik een migraine-aanval heb, mijn hersenen in automatische piloot gaan. Er komt een soort van gordijn over mijn ogen waardoor ik licht zelf ga filteren. Dit is een voorbereiding van mijn aanval. Hierdoor weet ik dat ik binnen een uur op het hoogtepunt van mijn aanval zal komen. Dit geeft me de tijd om mij af te zonderen naar een donkere kamer, waar ik !zittend! slaap. Liggen maakt het voor mij alleen maar erger.

(ik slaag er momenteel nog niet in de foto van diptiek toe te voegen hier is een link naar de foto: http://kleinehelene.jouwweb.nl/work de onderste foto)

Lees meer »

Matthieu Venot 

Valie Export

Valie Export is een fotografe die ik toevallig vond met zelfportretten in de richting dat ik uit wil.

Valie Export is een Australische artiste, die zowel fotografie, videografie, computeranimatie, bodyperformances etc maakte. Ik bewonder haar werk enorm. 

Het project 'Body Configorations' steekt er voor mij bovenuit. Hier laat ze alles aan de verbeelding over met haar foto's van onelegante, (on)natuurlijke poses.

Ze liet in 1972 al zien met haar eigen lichaam dat het vrouwelijke lichaam centraal kan staan, maar dat het raar oogt.

e5895a42704b0553dcc562235e4dc002.jpgf098e1a781fc86d8b000fb9e0a62418e.jpgfd37216377cc99dcb51055b909976636.jpga35747204087e9175af471be43ea3093.jpg3332b9b1c8d1d82f76adcb7b4c962d34.jpg

“Lots of things have changed for the better since I was young — but some things haven’t changed so much, my own clear sense that something else was really not right, that boys were allowed to do so much more than girls.”

 

Meer werk van V. Exports: https://www.pinterest.com/search/pins/?q=valie%20export&rs=typed&term_meta[]=valie%7Ctyped&term_meta[]=export%7Ctyped

Lees meer »

Inspiratie zelfportretten

In het volgende bericht zie je enkele foto's (zelfportretten) die me aanspreken en inspireren.

DuaneMichalsDrHeisenbergsMagicMirrorofUncertainty1998.jpgDuane Michals. Dr Heisenberg's Magic Mirror of Uncertainty 1998

Deze foto's spreken me enorm aan omdat dit voor mij een weergave is van innerlijke gevoelens waarmee je kampt. Ook dat het een sequence is maakt het voor mij optisch interessant. 

Bailly_David__Self-portrait_With_Vanitas_Symbols__1651.jpg

Vanitas-Stilleven met zelfportret van de schilder.

Dit schilderij is een inspiratiebron voor mij omdat de schilder met behulp van voorwerpen zichzelf presenteert. Hij wil aan de hand van zijn voorwerpen ook een beetje zichzelf tonen. 

VivianMaier.jpgself_portrait-1.jpgVM1955W02784-03-MC.jpg

Bij kop en staart steekt Vivian Maier er boven uit voor mij hoe deze vrouw erin slaagde om toen al subtiele zelfportretten te maken. Wauw. Zij is een grote inspiratiebron voor mezelf.

LdiaVives.jpg In deze foto van Lìdia Vives spreekt de anatomie en compositie me wel aan. Hier wil ik graag iets proberen. 

 

Verder is dit bord op Pinterest ook interessant: https://www.pinterest.co.uk/visionforall/photographer-self-portraits/

Lees meer »

Zelfportretten

Beschrijving van WikiPedia: zelfportret

Zelfportret

 
 
 
Vincent van Gogh - Zelfportret(1886), een goed voorbeeld van een zelfportret van Van Gogh, meer gericht op emotie dan op perfecte gelijkenis

Een zelfportret is een portret dat een kunstenaar (vooral kunstschilders en gespecialiseerde portretschilders) van zichzelf maakt.

Om dit te bereiken wordt traditioneel voor een spiegel geposeerd, maar tegenwoordig, met het vervagen van de grenzen tussen de kunstdisciplines, kan dat bijvoorbeeld ook een filmcamera zijn.

Zelfportretten kunnen drie doelen hebben. Ten eerste het slechts afbeelden van de kunstenaar, bijvoorbeeld als statussymbool voor een mecenas, ten tweede het afbeelden van de kunstenaar in een groter tafereel, figurerend als commentaar of grap, ten derde het psychologisch benaderen van de eigen persoon. Deze drie mogelijkheden komen naargelang de tijd en smaak in andere verhoudingen voor.

 

 

Ontstaansgeschiedenis/renaissance

 
Het vroegst bewaard gebleven zelfportret: Jean Fouquet (ca. 1540)

Het zelfportret komt niet in de klassieke oudheid voor. Dit komt doordat het afbeelden van de kunstenaar pas interessant wordt op het moment dat de kunstenaar meer wordt dan een ambachtsman. Naarmate de waardering voor het kunstenaarschap toeneemt, neemt ook de status van de maker toe. Vandaar dat in de renaissance, waar deze ontwikkeling voor het eerst zichtbaar is, de eerste zelfportretten ontstaan.

Net als met de gewone portretkunst, ontwikkelt de zelfportretkunst zich in eerste instantie vooral in de Nederlanden. Men vermoedt dat onder meer Jan van Eyck een zelfportret geschilderd heeft, maar doordat bronnen over deze vroege kunstenaars ontbreken, evenals beschrijvingen van hun uiterlijk, blijft dit vaak onzeker. Een zelfportret van Jean Fouquet is het vroegste wat wel bewaard is gebleven.[1] Ook Italiaanse kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo hebben zelfportretten vervaardigd.

In de renaissance zijn twee soorten zelfportretkunst te onderscheiden. De eerste is het zelfportret als daadwerkelijke afbeelding van de schilder, zoals bij Leonardo da Vinci. Hier maakt de schilder een afbeelding van zichzelf, als studie, toonbeeld van eigen vaardigheid, prestigeobject voor een mecenas, of voor het eigen plezier. De andere is een zelfportret verwerkt in het kunstwerk, zoals Michelangelo doet op zijn fresco van het Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel. Dit heeft een tweeledig doel. Ten eerste is het een grap voor ingewijden, die een extra dimensie aan het werk geeft. Ten tweede is het een manier om een boodschap over te kunnen brengen, door bijvoorbeeld een heilige op de schilder te laten lijken, zoals Michelangelo doet met zijn Laatste Oordeel, waar hij verschijnt in de huid van de heilige Bartholomeüs.

Ontwikkeling/barok

 
Zelfportret van Peter Paul Rubens, 1623
 
Rembrandt van Rijn - Zelfportret, tussen 1665 en 1669, een goed vroeg voorbeeld van een psychologisch zelfportret
 
Egon Schiele - Zelfportret. Schieles werk heeft een sterk expressief, onderzoekend karakter en toont goed de verdere ontwikkeling van het zelfportret in de moderne kunst.

Later, als de reputatie van kunstenaars groter is dan die van andere handwerkmannen, wordt de eerste functie van het zelfportret, die van statussymbool, belangrijker. Schilders gaan zelfportretten maken om deze te verspreiden onder hun bewonderaars, zodat zij herkend worden en hun reputatie alleen maar beter wordt.

Met de waardering voor de kunst wordt de kunstenaar ook autonomer, waardoor er een nieuwe, derde, mogelijkheid voor het maken van een zelfportret ontstaat. Schilders, zeker de meer gefortuneerden, gaan portretten van zichzelf maken als psychologische studies van zichzelf. Ze bestuderen hun karaktertrekken en projecteren hun zelfbeeld op de figuur. Hierdoor krijgt het zelfportret een, vaak voor die tijd ongewoon, expressieve lading mee. Rembrandt van Rijn was een meester in het maken van zelfportretten en heeft er gedurende zijn leven tegen de honderd geproduceerd, meestal als afzonderlijk kunstwerk, soms als figurant in bijvoorbeeld een kruisiging. Ook in de Nachtwacht figureert een figuur die als de schilder te identificeren is.

Na de barok neemt de interesse in het zelfportret, door toedoen van de veranderende smaak, enigszins af. Kunstenaars wijden zich nu vaker aan klassieke taferelen of landschappen. Slechts enkelen, niet geïnteresseerd in de heersende normen, blijven zelfportretten maken.

Verdere uitwerking/impressionisme en verder

Met de opkomst van de tegendraadsere, persoonlijkere kunst van de impressionisten komt bij de kunstenaars weer meer de drang op de eigen persoon af te beelden. Deze kunstenaars werden lange tijd verguisd, waardoor ze mogelijk in hun kunst bij zichzelf te rade gingen. Door de vrijere toepassing van de verf worden de portretten expressiever van aard, waardoor de derde functie, het afbeelden van de kunstenaar als uiting van zijn geestestoestand, meer voor gaat komen.

Een kunstenaar die in dit verband genoemd moet worden is Vincent van Gogh, een postimpressionistisch schilder die zijn turbulente carrière en levensloop verbeeldt in zijn zelfportretten. Het ongewoon grote aandeel zelfportretten in zijn totale oeuvre biedt ons een goede kijk op zijn zelfbeeld en karakter. Van Gogh schreef dat hij zich niet zozeer om de gelijkenis, als wel om de artistieke waarde en de emotionele lading bekommerde. Het kleurgebruik geeft vaak weer wat hij denkt en naarmate zijn instorting naderbij komt, verstart zijn blik steeds meer.

Andere postimpressionisten, zoals Paul Gauguin en Emile Bernard ruilden zelfportretten met Van Gogh om hun waardering te tonen en als afbeelding van mensen die zij bewonderden in een tijd dat fotografie nog iets zeldzaams was.

Met de toenemende waardering voor Van Gogh en een groeiend aantal kunstenaars dat in zijn geest of onder zijn invloed verder werkte, werd het zelfportret steeds meer een aparte discipline. Egon Schiele, een Oostenrijks kunstenaar die onder invloed van Sigmund Freud en Van Gogh sterk autobiografische, psychoanalytische werken van zichzelf maakte, is hier een goed voorbeeld van. Ook Frida Kahlo en Pablo Picasso zijn voorbeelden van kunstenaars die met een instelling die niet fundamenteel verschilt van die van Van Gogh veel zelfportretten gemaakt hebben.

Hedendaagse kunst

Met de veelheid aan expedia in de hedendaagse kunst worden behalve tekeningen, prenten en schilderijen ook veel videofilms als zelfportret gemaakt. Dit is een ontwikkeling die ongeveer gelijk met de opkomst van de videokunst begon en die de populariteit van het thema laat zien. Beoefenaars hiervan zijn bijvoorbeeld Bruce Nauman en Gilbert & George.

Lijst van kunstenaars met een interesse in het zelfportret

Hieronder een korte lijst van enkele kunstenaars met een duidelijk uit het werk zichtbare interesse in het zelfportret. Veruit de meerderheid maakte vooral zelfportretten als psychologisch werk, maar vooral de vroegere kunstenaars figureerden regelmatig in hun werk. De meeste kunstenaars in deze lijst zijn moderne kunstenaars, wat iets zegt over de geschiktheid voor het thema van het zelfportret in combinatie met de idealen van de moderne kunst.

Lees meer »

Quote

Quote met toeslag naar mijn eindwerk

‘God hath given you one face and you make yourselves another’
William Shakespeare, Hamlet.

Lees meer »

Laura Zalenga

“Laura is a 1990 born [self-] portrait-artist from Southern Germany. Besides photographing projects she teaches workshops, gives inspirational talks and travels to all over the world – always searching for magical places and special light. It’s her clear visual language, the power of telling stories and showing raw, honest emotions in her photographs that makes her work stand out. She is convinced that photography is a type of therapy that gives you the ability to heal yourself and others.”

Laura is een fotografe die voornamelijk zelfportretten maakt. Wat me in haar zelfportretten aantrekt is dat ze niet voor cliché beelden kiest. Ik krijg, aangenaam, meer en meer het gevoel dat we op dezelfde lijn denken wanneer het gaat over zelfportretten. 

Laura is zeker en vast een persoon die ik ga volgen om inspiratie bij op te doen. Ook ga ik het even wagen haar tijdens mijn eindwerk te contacteren voor feedback. Wie niet waagt niet wint!

Bedankt Laura, om zo'n mooi, gevoelig en goed fotografe te zijn.

 

Beelden van Laura:

dc4d4aa7b0eaf23e0d7660b11bf46449.jpg

LZ_06-1.jpg

bb1d590a8be68e44b1fe9a5c4e1bbae7-1.jpg

b92fda11f08f61a70baf651b47608370.jpg

Lees meer »